2015-05-16

3 jaar geleden schreef ik een artikel over ventilatieplannen op Habitos (origineel op Habitos is verouderd, kopie op Lerenventileren.be). Het leek me toen de hoogste tijd dat er wat meer van te zien zou zijn.

Met enige verbazing merk ik dat er vandaag, net zoals in 2012 of 2006, nog geen set van te gebruiken symbolen is voor het maken van ventilatieplannen voor woningen. Elke ontwerper bedenkt zijn eigen plan en zijn eigen symbolen. Wanneer je enkele plannen van verschillende ontwerpers naast elkaar legt, kan je wat rare dingen tegenkomen. Een symbool is voor de ene ontwerper bijvoorbeeld een vloerdoorboring, terwijl hetzelfde symbool voor een andere ontwerper een ventiel of rooster is. De ene ontwerper zet een pijl naar elk ventiel, terwijl een andere ontwerper een pijl naar een ventiel zet voor extractie en een pijl van het ventiel weg voor pulsie.

Je zou verwachten dat er met een verplichting tot ventilatie sinds 2006 een of andere eenvormigheid zou ontstaan zijn. Niet dus. Mijn reactie kan je verder lezen op Slideshare. #diy

Voorbeeld isometrisch schema van een woningventilatie